عقد قراردادهای ساختمانی |
||
عقد قراردادهای ساختمانی
تخصص وتجربه در عقد انواع قراردادهای اجرای ساختمان
از دید فقه امامیه و حتی فقه اهل سنت، در عقود ـچه در معاملات و معاوضاتـ و چه در معاهدات، اصل اولیه، لزوم است. و نتیجه این اصل آن است که اگر در لزوم یا جواز عقد یا هر معاملهای باید قرارداد جاری شود مگر این که دلیل خاصی حکایت از جایز بودن آن نماید. البته این جواز نیز ممکن است از یک و یا از هر دو طرف عقد باشد. نخستین کسی که به این قاعده استدلال کرده است، علامه حلی(ره) است و دیگران نیز از وی تبعیت کردهاند.
مقدمه
عقد صحیح قراردادهای تجاری یکی از حساسترین موضوعات مطرح در روابط تجاری با سازمانهای دولتی، عمومی و خصوصی و کسبوکارها است. رئیس شورای انتظامی سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران در مصاحبهای اعلام کرده که 60 درصد تخلفات رسیدگی شده در شورای انتظامی سازمان نظام صنفی رایانهای، مربوط به نرمافزار است که شامل اختلافات ناشی از نحوه انعقاد قرارداد، طراحی سایت و نوشتن نرم افزار میشود. انجمن گرافیک ایران نیز بهعنوان نهاد صنفی دیگری که بهنوعی با بخش فاوا در ارتباط است اعلام کرده بخش مهم از شکایتها مربوط به عدم عقد قراردادبرای املاک نجف آباد و نامشخص بودن تعهدات طرفین است.
قرارداد چیست؟
وقتی پروپوزال شما توسط مشتری پذیرفته شد، در مرحلهی بعدی مطابق قوانین و مقررات کشوری، باید یک قرارداد مشاوره بین مشتری و مشاور منعقد کنید. در قرارداد ممکن است شرایط ارایه شده در پروپوزال شما با مذاکره و توافق میان طرفین تعدیل و اصلاح شود یا تغییر نماید.
"قرارداد" سند مکتوبی یا طبق تعریف قانون تجارت ایران "عقدی" است که میان طرفین انجام کاری با موضوع مشخص منعقد میشود و در آن بهصورت دقیق و شفاف و غیرقابل تفسیر، موضوع کار، تعهدات مجری و کارفرما، شرایط اجرا، قیمت و شیوهی پرداخت حقالزحمهی انجام کار از سوی هر دو طرف تأیید و تعهد میشود. تبادل این سند مکتوب بین طرفین یک سفارش (اعم از پروژه، فروش محصول یا ارائهی خدمات)، باعث میشود تا ضمن فراهم آمدن امکان بررسی روند پیشرفت و تحویل و بستن کار، مبنایی برای پیگیری جبران ضررهای ناشی از پایبند نبودن هریک از طرفین به تعهدات خود در مراجع و محاکم ذیصلاح قانونی یا صنفی ایجاد میشود. نباید فراموش کنید که قرارداد یک سند رسمی است و در نتیجه باید با قوانین و مقررات جاری کشور هماهنگی کامل داشته باشد.
قرارداد تجاری علاوه بر داشتن بار حقوقی، مرجع اصلی ایجاد درکی مشابه و همسو از موضوع و محدودهی انجام کار میان طرفین قرارداد نجف آباد نیز محسوب میشود. در قراردادها حداقل ویژگیهای لازم برای پذیرش محصول/خدمت توسط مشتری بههمراه فعالیتهای مورد نیاز برای اجرای موضوع قرارداد، نتایج و دستاوردهای کلیدی مورد انتظار و زمانبندی انجام کارها مشخص میشوند.
تنظیم قرارداد
برای عقد قرارداد باید در ابتدا مذاکرات لازم بین طرفین صورت پذیرند و بعد از رسیدن به توافق شفاهی، برای قانونی کردن این توافقات، قراردادی بین طرفین بهمنظور ضمانت اجرایی تعهدات منعقد شود. هر قرارداد شامل چهار رکن اصلی است: طرفین قرارداد، موضوع یا عنوان اصلی، مبلغ و شروط ضمن عقد. در صورتیکه زمان نیز در قراردادها شرط باشد، مدت آن باید تعیین شود. یکی از مهمترین قسمتهای قرارداد، مشخص شدن مبلغ قرارداد و شیوهی پرداخت آن است. همچنین عنوان اصلی مانند قرارداد مشارکت در ساخت، اجاره، وکالت و ... به همراه عنوان طرفین قرارداد مانند فروشنده و خریدار ذکر میشود.
در انتخاب انتخاب واژهها و جملههایی است که در متن قرارداد استفاده میشوند باید دقت بسیار زیادی شود؛ زیرا قضاوتهای بعدی بر اساس همین کلمات خواهند بود. بنابراین توصیه میشود قبل از امضا متن چندین بار به دقت خوانده شود تا تمام جملات بدون ابهام، با معنی مشخص و غیرقابل تفسیر باشند.
تنظیم قرارداد، کاری حقوقی است و کوچکترین ابهام در آن میتواند بروز مشکلات بعدی و ایجاد خسارتهای مادی و هدررفت زمان برای حل آن مشکلات را در پی داشته باشد. هر دو طرف مذاکره میتوانند قرارداد را تنظیم کنند؛ اما اگر میخواهید اشراف کامل بر مطالب داشته باشید و همه جوانب را در نظر بگیرید بهتر است خود شما آن را تنظیم کنید. بنابراین پیشنهاد میشود حتما برای تنظیم قراردادها از کمک یک وکیل متخصص در حوزهی قراردادهای تجاری برای بازبینی و تأیید تعهدات و حقوق شما در ارتباط تجاری با مشتریتان کمک بگیرید. این مسئله به ویژه برای کارآفرینان جوان که آشنایی کافی با قوانین و اصول عقد قرارداد ندارند، موضوعی حساس و مهم است.
اجزای قرارداد
بهصورت کلی، هر قرارداد باید حداقل شامل مواد زیر باشد:
مشخصات طرفین قرارداد: در اولین مادهی قرارداد باید مشخصات طرفین قرارداد شامل نام و نام خانوادگی (در مورد اشخاص حقوقی و کسبوکارها نام شرکت، نام مدیرعامل و شماره ثبت) و همچنین نشانی دقیق (یا شمارهی کد/صندوق پستی) عنوان سازمانی نمایندهی قرارداد، شمارهی تلفن ثابت (و همراه) و نشانی ایمیل ذکر شود.
موضوع قرارداد: در این قسمت موضوع قرارداد (اعم از موضوع پروژه/خرید محصول/خرید خدمت همراه با ویژگیهای فنی کیفی و کمی مورد انتظار) باید بهصورت کامل و دقیق مشخص شود؛ زیرا بهشکل ضمنی حدود مسئولیت شما را بهعنوان فروشنده تعیین میکند.
محل اجرای قرارداد: محل تحویل کالا یا خدمات که میتواند در محل فروشنده، محل خریدار و ... باشد.
مدت قرارداد و زمان تحویل قرارداد: این منظور از مدت قرارداد، دورهی زمانی است که در طول آن، موضوع قرارداد بهصورت مستمر در جریان است (مثلا: تأمین مواد اولیه یک کارخانه به مدت یک سال.) منظور از زمان تحویل قرارداد حداکثر زمانی است که فرصت دارید محصول/خدمت موضوع قرارداد را بهصورت کامل به مشتری تحویل دهید.
مبلغ قرارداد: مبلغ کلی (ثمن) قرارداد در این بخش نوشته میشود.
شیوهی پرداخت: اگر قرارداد منعقده، پیشپرداخت داشته باشد یا اینکه مبلغ آن بهصورت اقساط (یا در قالب چک، سفته یا سایر اوراق بهادار) پرداخت گردد، باید جزئیات مبالغ و تاریخ سررسید هر قسط/چک/سایر روشهای پرداختی دقیقا مشخص شود.
تعهدات طرفین قرارداد: در این بخش بهشکل کاملا دقیق تمامی تعهدات طرفین قرارداد (هم فروشنده و هم خریدار) در قالب یک ماده از قرارداد یا بهصورت مواد مجزا ذکر میشود. این بخش بهنوعی مهمترین بخش قرارداد است؛ زیرا چارچوب مسئولیتهای طرفین را مشخص میکند که خارج از آن هیچکدام تعهدی در برابر یکدیگر و مراجع قانونی ندارند.
فسخ قرارداد: در این بخش شرایطی که با توافق طرفین یا مطابق قانون، قرارداد، فسخ خواهد شد مشخص میشود. مثلا: عدم پایبندی به مفاد قرارداد، تأخیر بیش از اندازه در اجرای قرارداد و...
حل اختلاف: در بخش پایانی قرارداد روشهای مورد پذیرش برای حل اختلافات پیش آمده در روند اجرای قرارداد ذکر میشود. بهصورت کلی در ابتدا به داور مورد قبول طرفین مراجعه میشود و در صورت عدم دستیابی به توافق در مورد اختلاف، به مراجع قانونی ذیصلاح مراجعه خواهد شد.
نسخههای قرارداد: تعداد مواد و تبصرههای قرارداد بههمراه تعداد نسخ معتبر قرارداد در این ماده قید میشود.
|
||
|